Hoe kun je scheuren in je betonvloer voorkomen?Het is erg moeilijk om scheuren te voorkomen in beton. De treksterkte van beton is immers erg laag in vergelijking met de druksterkte. Daarnaast leggen de normen voor de berekening van betonconstructies in de meeste gevallen op dat er geen rekening gehouden mag worden met de treksterkte. Het is dan ook onvermijdelijk dat er scheuren ontstaan in een betonvloer. 

Gevolgen van scheuren in je betonvloer 

In het geval van aansluitende barsten bestaat er een risico op betonbreuk. Dit betekent dat stukken beton loskomen en een gat veroorzaken met als gevolg dat het toeslagmateriaal van het beton bloot komt te liggen. De reparatie van zo'n gat is natuurlijk veel intensiever dan de behandeling van een scheurtje in de betonvloer. 

Scheuren in je betonvloer zijn onveilig voor je werknemers, die bijvoorbeeld met een machine over de kapotte betonvloer blijven rijden. In dat geval is de betonvloer minder schokwerend en kunnen jouw werknemers fysieke hinder ondervinden. 

Meer weten? Bekijk dit artikel

Bescherm je betonvloer 

De belangrijkste regel om scheuren te voorkomen is: bescherm je betonvloer. Dat kan met een extra coating of beschermlaag die over jouw betonvloer wordt gegoten. 

Leg de betonvloer niet zelf

Om een betonvloer op de juiste manier te gieten, heb je de juiste materialen nodig. De kans is dus groot dat je niet de nodige gereedschappen en grondstoffen ter beschikking hebt. Daarnaast zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de stabiliteit van de ondergrond, de samenstelling van de betonmix en de afwerking van de toplaag. Om de betonvloer af te werken, wordt er een vlindermachine gebruikt. Om rampscenario's en ongevallen te voorkomen laat je je betonvloer best gieten door een expert. 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom neem je best een specialist onder de arm om jouw betonvloer te storten of te vernieuwen.

Maak kennis met Vastmans Frank

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?