Wat is het verschil tussen staalvezel en wapeningsnetten?Staalvezel en wapeningsnetten worden gebruikt in de chape of ondergrond van de betonvloer. Dankzij deze chape is een betonvloer stevig, mooi afgewerkt en is er minder kans op scheuren. Om de ondergrond te beschermen tegen scheuren, werden in de sector traditioneel bijna altijd stalen wapeningsnetten gebruikt. Wapening met staalvezel is tegenwoordig een beter alternatief.

Wat is staalvezel? Het zijn rechte of vervormd koud getrokken stukjes staaldraad of versneden staalplaat die mee vermengd worden in de betonmix. Zo krijg je een composietmateriaal van beton waarin de staalvezels willekeurig verspreid zitten. Net bij als traditionele wapeningsnetten (de bekende stalen rasters door het beton) zorgt staalvezel ervoor dat de betonnen ondergrond zwaarder belast kan worden en scheurvorming beperkt blijft.

Staalvezel kan voordelig zijn, maar is verre van perfect


De enige voordelen van de gewone wapeningsnetten zijn dat de mengtijd korter is, de verwerkbaarheid van het beton groter wordt en dat de verdichtingsfase korter is. Maar ook staalvezel heeft zijn voordelen.

Het belangrijkste voordeel van staalvezels is de mogelijkheid om de dikte van de betonnen plaat te verminderen, zonder daarbij te moeten inboeten op de stevigheid. Staalvezels zijn een uitstekende oplossing bij een uniform belaste betonnen plaat of wand. Omdat ze tijdens het mengproces al in het beton gemixt worden, verdelen ze zich gelijk in het beton. Per m³ moet het beton één minuut gemengd worden.

Maar staalvezels zijn zeker niet perfect. Net als traditionele wapeningsnetten zullen ze bij contact met water en na verloop van tijd kunnen gaan roesten. In dat geval bieden kunststofvezels een oplossing. Een ander probleem dat kan opduiken is dat staalvezels hier en daar zichtbaar aan de oppervlakte kunnen komen en eventueel zelfs uitgerukt worden wanneer je een vloer gaat polieren. Luchtbanden kunnen zo beschadigd raken.

Bij staalvezel zijn de stukjes metaal beter verspreid, waardoor de hoeken en randen steviger worden en beter bestand zijn tegen afbrokkelen. Ze maken het beton schokbestendiger en taaier en kunnen het nascheuren opvangen. Daar komt nog bij dat staalvezel sneller toe te passen is en aanzienlijk goedkoper is dan wapeningsnetten. 

Bovendien is er minder aanmaakwater nodig, is de chape sneller droog en beloopbaar. Kortom: een ondergrond gewapend met staalvezel is een passend alternatief voor de bekende wapeningsnetten, met het oog op een mooie, stevige betonvloer.

Wil je graag meer informatie of ben je op zoek naar een gepaste oplossing voor jouw vloer? Contacteer ons gerust. We staan je graag te woord.

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?