Druksterkte is de spanning die aangeeft wanneer een bepaald materiaal onder belasting bezwijkt. Aan de hand van de druksterkte kan men de kwaliteit en de hardheid van een betonnen vloer aantonen. Maar hoeveel druk is er nodig om dit keiharde materiaal te laten bezwijken?
- het toegepaste bindmiddel (doorgaans cement)
- het gebruikte toeslagmateriaal
- de toegepaste hoeveelheid water (de water/cementfactor)
- de verhardingstijd
De druksterkte van materialen wordt weergegeven in N/mm² (Newton per vierkante millimeter). Daarnaast mag de weerstand van een bedrijfsvloer niet lager zijn dan 25N/mm². Dit is een belangrijke maatstaf om ongevallen of defecten op de werkvloer te voorkomen.
De betondruksterkte wordt na 28 dagen gemeten a.d.h.v. een drukproef. Hierbij wordt er een staal uit de betonmix genomen om deze verder op de proef te stellen. Daarna wordt de staal tussen een druksterktemeter geplaatst. Deze machine drukt op twee plaatsen op het beton om zo de weerstand te bepalen.
Een andere manier om de hardheid van het beton te testen is de terugslaghamer. Dit instrument werkt aan de hand van een stalen pen op een veer. Wanneer de gespannen veer losgelaten wordt, slaat de pen op het betonoppervlak. De terugslag wordt gemeten en het resultaat verschijnt op het scherm.
De gemiddelde druksterkte van beton kan tot 200Mpa bedragen (het gewicht van 400 personenwagens op een kubus van 15cm op 15cm. Conclusie: beton kan wel tegen een stootje!
Ben jij ook op zoek naar een sterk en duurzaam materiaal voor jouw vloer? Ontdek onze keiharde betonvloeren!