Minder CO2 uitstoot versus een langere levensduur

uitstoot, emissie, levensduur, beton, vastmans frank, betonvloer

De CO2-prestaties van de cementindustrie zijn er door de jaren heen sterk op vooruit gegaan. Producenten van cement en beton doen er alles aan om hun steentje bij te dragen voor het milieu. Dankzij nieuwe technieken en de technische vooruitgang hebben we de CO2 uitstoot kunnen verlagen en de duurzaamheid van beton kunnen verhogen.

CO2-uitstoot van cementproductie

In 2006 was de productie van cement verantwoordelijk voor een gemiddelde CO2 uitstoot van 866 kg/ton. Ongeveer 70% van deze uitstoot is afkomstig van de chemische brandingsreactie bij de productie van het cement. Klei en kalk worden geleidelijk aan toegevoegd om het cement te produceren.

Natuurlijk is de technologie door de jaren heen enorm verfijnd om de emissies te reduceren. De CO2-uitstoot per ton is ondertussen teruggebracht dankzij het gebruik van hydraulische bindmiddelen zoals hoogovenslakken. Ten opzichte van 1990 is de CO2-uitstoot van cementproductie gedaald met ongeveer 12%, een sterke evolutie!

Daarnaast hebben we met z'n allen massaal geïnvesteerd in alternatieve brandstoffen zoals: oude banden, ongeschikt diermeel en overschot van de chemische industrie. Deze materialen kunnen gemakkelijk gebruikt worden om de verbrandingsovens van brandstof te voorzien.

Één van de meest duurzame materialen

We moeten de CO2-uitstoot van de beton- en cementproductie in de juiste context bekijken. Beton is en blijft een duurzaam materiaal. Het zal dus een stuk langer meegaan dan andere materialen zoals hout. Daarnaast zal je beton minder snel moeten vervangen, dit brengt op zijn beurt weer minder uitstoot met zich mee. Beton is van nature ook energiezuinig, door de hoge warmteopslagcapaciteit en isolatiewaarde.

We mogen er niet aan twijfelen dat wetenschappers en producenten constant op zoek zijn naar nieuwe manieren om de emissies van beton te doen dalen. Wanneer je deze evolutie combineert met het gebruik van duurzame materialen en groene energie, dan zie je dat we goed op weg zijn naar een duurzame toekomst!

Ben jij benieuwd wat beton kan doen voor de samenleving? Lees hier alles over de duurzaamheid van beton.

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?