Welke beton gebruik ik best voor mijn fundering?

beton, vloer, fundering, vastmans frank, cementpartner

Één van de eerste stappen in het bouwproces is het gieten van een stevige fundering. De keuze van de  betonsoort is hierbij van essentieel belang. Daarom kiest de architect of de ingenieur welke betonsoort er gebruikt moet worden in zijn of haar volgende project. Maar welk soort beton gebruik je nu eigenlijk best voor een fundering?

Beton checklist


Er zijn een aantal prestatie-eisen waaraan het beton voor de fundering moet voldoen. De sterkteklasse,  duurzaamheid, consistentie en de maximum diameter van de granulaten spelen een belangrijke rol in de keuze van de betonsoort. Daarnaast moet je ook rekening houden met de cementsoort, pompbaarheid en waterdichtheid.

Consistentie


Afhankelijk van de klus is de verwerkbaarheid van het beton ook één van de factoren waarmee je rekening moet houden. Dit wordt uitgedrukt aan de hand van de consistentieklasse. Hoe hoger de consistentieklasse, hoe vloeibaarder het beton. Bij complexe constructies kiest men vaak voor vloeibaar beton omdat je dit gemakkelijker kan verplaatsen.

Duurzaamheid


Om beton gemakkelijk te kunnen verwerken wordt er vaak water toegevoegd. Dit maakt het beton minder sterk en duurzaam. Om dit te compenseren worden er verschillende hulpstoffen, zoals superplastificeerder, toegevoegd aan de mix. Zo zorg je ervoor dat er achteraf geen water meer toegevoegd moet worden.

Korrelmaat van de granulaten


Er bestaan twee soorten granulaat: grove en fijne granulaat. De korrels moeten klein genoeg zijn om zich tussen de wapeningsnetten te wringen. Anders kan je in de toekomst in de problemen komen. Daarnaast zijn niet alle zandsoorten geschikt als granulaat, dit bepaalt ook de stevigheid van je fundering.


Ben jij ook op zoek naar een een betrouwbare partner voor jouw betonwerken? Contacteer ons, wij helpen je graag verder!

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?