Is beton waterdoorlatend?

waterdoorlatend, beton, vloer, vastmans frank, zand, cement

De doorlaatbaarheid van beton hangt af van de samenstelling van de betonmix. Je kan namelijk verschillende materialen toevoegen aan het mengsel om de doorlaatbaarheid van het beton te regelen. Maar waarvoor kan waterdoorlatend beton gebruikt worden? En wat kan je er allemaal mee doen?

Grootte van de poriën


Waterdoorlatend beton wordt ook vaak "open" beton genoemd. Deze betonsoort bestaat uit een mengsel van portlandcement, water en verschillende toeslagmaterialen. Omdat er weinig zand wordt toegevoegd, ontstaan er veel meer openingen waar water en lucht gemakkelijk door kunnen.

Oplossingen


Dit soort beton kan een oplossing bieden voor ingewikkelde afvoersystemen op moeilijk bereikbare plaatsen zoals ondergrondse parkeergarages en snelwegen. Het is uitermate geschikt om overtollig regenwater af te voeren en verschillende problemen op te lossen zoals aquaplaning en overstromingen.

Een andere optie om water af te voeren is het creëren van een helling. Deze helling zorgt ervoor dat het regenwater moeiteloos weg kan naar de dichtstbijzijnde afvoer. Deze techniek wordt vooral toegepast bij opritten voor een garage om overstroming te vermijden.

Om er zeker van te zijn dat het beton waterdoorlatend is, moet de onderliggende structuur het water ook kunnen doorlaten. Zo moeten de fundering, het legbed en het voegsel op elkaar afgestemd zijn.

Gemalen of gebroken steenpuin kan perfect dienen als funderingslaag. Het legbed wordt meestal gemaakt uit stabilisé omdat het mengsel van zand en cement waterdoorlatend is. Bij halfopen verhardingen is het enorm belangrijk dat de voegen niet verstopt raken. Om dit resultaat te bekomen kan je opnieuw stabilisé gebruiken.


Ben jij ook op zoek naar een betrouwbare partner voor jouw betonvloer? Contacteer ons, wij helpen je graag verder!

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?