Wat is staalvezelbeton?


Staalvezel wordt, net als wapeningsnetten, gebruikt in de chape of ondergrond van een betonvloer. Staalvezels zijn stukjes staaldraad of versneden staalplaat die met het beton vermengd worden.

Het resultaat is een composietmateriaal waarin de vezels willekeurig verspreid zitten. Staalvezelbeton kan zwaarder belast worden dan beton zonder staalvezels én scheurvorming wordt tot een minimum herleid. Dat brengt ons meteen bij het belangrijkste voordeel van staalvezelbeton. Dankzij de vezels hoeft het beton niet zo dik te zijn om toch dezelfde stevigheid te krijgen.

Toch zijn staalvezels niet altijd de perfecte vervanger voor traditionele wapeningsnetten in het beton. Ook staalvezels zullen na verloop van tijd gaan roesten. In dat geval kunnen kunststofvezels wel een oplossing bieden. Een ander nadeel is dat staalvezels aan de oppervlakte kunnen komen en mogelijk zelfs uitgetrokken kunnen worden wanneer je de vloer gaat polieren.

Een taaiere, schokbestendigere vloer


Het grote voordeel van staalvezelbeton is dan weer dat de stukjes metaal beter verspreid zitten dan bij wapeningsnetten. Daardoor zijn de hoeken en randen steviger en zullen ze minder snel afbrokkelen. Het nascheuren wordt beter opgevangen en het beton wordt taaier en schokbestendiger. Staalvezel is ook nog eens sneller toe te passen en een stuk goedkoper dan wapeningsnetten.

Tot slot heb je minder aanmaakwater nodig om staalvezelbeton te mixen. De chape droogt ook nog eens sneller en is dus sneller beloopbaar. Conclusie: staalvezelbeton is dankzij de vele voordelen (en ondanks enkele nadelen) een prima alternatief voor traditioneel gewapend beton.

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden van staalvezelbeton? Contacteer ons dan gerust. We staan je graag te woord met deskundig advies.

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?