Een betonvloer gieten? Dit zijn de 5 meest geschikte ondergronden


Een betonvloer is een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing, zowel voor een stijlvolle woning als een functionele, industriële vloer. Maar kan hij op elk soort ondergrond gegoten worden? In principe wel. De ene basislaag vraagt gewoon wat meer voorbereidend werk dan de andere.

Voordat we de vloer gaan gieten, is het belangrijk dat de ondergrond helemaal vlak is. De dikte van een gietvloer is immers beperkt. Een overzicht van de meest geschikte ondergronden en het voorbereidend werk dat nodig is.

Wij geven alvast een duidelijk overzicht van alle ondergronden waarop je beton kan laten storten:

1. Chape


De poreuze structuur van chape maakt het een ideale ondergrond voor een gietvloer. De eerste laag kan goed doordringen in de chape, met een uitstekende hechting en dus sterkere vloer als gevolg. Het is wel belangrijk dat de chape vlak en sterk genoeg is, zodat hij niet kan loslaten.

2. Betonnen ondervloer


We kunnen een nieuwe betonvloer eenvoudigweg over een bestaande betonnen ondervloer gieten. Die moet dan wel opgeschuurd worden. Zo ontstaat een ruw oppervlak, waarop de nieuwe gietvloer zich goed kan hechten

3. Tegels


Ook een mooie, vlakke tegelvloer is geschikt om beton te gieten. Het is ontzettend belangrijk om na te gaan dat de tegels samen een egaal oppervlak vormen. Vervolgens mogen ook zij opgeruwd worden voor een betere hechting van de gietvloer.

4. Natuursteen


Een betonvloer gieten kan ook over natuursteen. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als bij een bestaande tegelvloer. Zo zal ook natuursteen geschuurd moeten worden en kan een voorbereidende betonlaag nodig zijn om op een mooi vlakke basis te kunnen werken.

5. Hout


Zelfs een houten vloer kan dienen als ondergrond voor een betonnen gietvloer. De enige voorwaarde is dat die stevig genoeg is en voldoende vlak ligt. Het is wel aangeraden om een houten ondervloer eerst van een basislaag beton te voorzien. Hout blijft immers beïnvloedbaar door luchtvochtigheid en kan krimpen en uitzetten.

Heb je zelf een leuk idee, maar wil je graag meer praktische informatie? Contacteer ons gerust. Wij staan je graag te woord met deskundig advies.Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?