De verschillende soorten massieve betonvloeren op een rijtje



Wist je dat niet elke betonvloer hetzelfde is? Meer zelfs, de structuur en afwerking kunnen erg verschillen, want elke toepassing vraagt een andere aanpak. Zo kan je voor een massieve betonvloer al kiezen uit poly-, print-, uitgewassen, gevlinderd of geborsteld beton. Een handig overzicht.


1. Polybeton



Polybeton (ook wel gepolierde of glanzende beton genoemd) is een naadloze vloer die in verschillende diktes gelegd kan worden. Het gieten gaat bijzonder snel omdat je geen chapelaag nodig hebt of voegwerken moet uitvoeren. Een vloer van polybeton is trouwens goedkoper dan een klassieke tegelvloer. Je hebt immers geen tegellijm, chape of voegsel nodig.

Gepolierde beton is vaak de ideale oplossing voor in je bedrijf dankzij de hygiënische kwaliteiten. Dankzij de naadloze afwerking zijner geen voegen die aangetast kunnen worden door bijtende producten. De vloer is eenvoudiger te poetsen en droogt sneller.

Ook als fabrieksvloer komt polybeton sterk tot zijn recht. Vrachtwagens en heftrucks kunnen er probleemloos over rijden, zonder de vloer te beschadigen. Ook wanneer er zware stukken omvervallen, zal de schade heel erg meevallen, tegenover traditionele vloeren.

Polybeton is met verschillende verwerkingsprocessen in bijna elke kleur te krijgen. De vloer heeft bovendien een tijdloos karakter. Voor het uitzicht kan je trouwens voegen laten slijpen in de polybetonvloer. Dan kan mooi zijn, maar helpt ook scheurvorming te voorkomen.


2. Printbeton



Printbeton (of gestempeld beton) is een vloer die je met een speciale afwerkingslaag de look van hout, klinkers, kasseien of natuursteen kan geven. Bovendien is printbeton verkrijgbaar in elke denkbare kleur. De techniek wordt al langer toegepast in de industrie en bij openbare werken, maar duikt de laatste jaren steeds meer op in privéwoningen.


3. Uitgewassen beton



Uitgewassen beton is een unieke variant op de de klassieke betonvloer. Wanneer die gestort is, wordt er een bindingsvertrager aan toegevoegd. Daardoor zal de toplaag van het beton niet uitharden. Daarna wordt die laag verwijderd met een hogedrukreiniger. Zo creëer je een uitgewassen look, omdat de steentjes (meestal grind) die in het beton verwerkt zitten, zichtbaar worden.

Dankzij het lichte reliëf oogt de vloer heel authentiek. Hij voelt nogal ruw aan. Daarom is uitgewassen beton vaak een goede keuze voor opritten en terrassen.


4. Gevlinderde betonvloer



Het vlinderen van een betonvloer wordt doorgaans toegepast in privéwoningen. De stijl past uitstekend bij een modern interieur en vloerverwarming is gemakkelijk te integreren. Wanneer het beton gestort wordt en een tijd heeft kunnen drogen, is het nog heel ruw. Door het machinaal te vlinderen krijgt het beton een compactere structuur en een wolk-achtige look. De vloer is nu beter verdicht, maar moet uiteindelijk nog altijd gepolijst worden om zijn glans te krijgen.


5. Geborsteld beton



Bij geborsteld of 'gebezemd' beton is de afwerking geribbeld. Die bekom je door met een borstel over het verse beton te strijken. Zo ontstaan er fijne groeven die een antisliptextuur vormen. Om die praktische eigenschappen te behouden, wordt de vloer niet gepolierd. Zo zorgt hij voor extra veiligheid op parkings, opritten of de werkvloer van je bedrijf.

Zo zie je maar dat niet alle betonvloeren gelijk zijn. We hopen dat je met bovenstaand overzicht gemakkelijker de keuze kan maken die het beste aan jouw behoeften voldoet.

Zit je nog met praktische vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We staan je graag te woord met deskundig advies.

Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?