Hoe gieten we een betonplaat?


Zelf een betonplaat gieten? Dat kan, maar zonder ervaring loop je het risico dat je niet het gewenste resultaat krijgt. Aarzel in dat geval niet om een beroep te doen op onze jarenlange expertise. Dit zijn de stappen die we doorlopen om in geen tijd een stevige fundering te gieten voor je tuinhuis of fietsenstalling.

Om te beginnen bakenen we de exacte plek af waar we het beton willen gaan storten. Dat gebeurt in een bekisting uit houten planken en piketten. De houten piketten plaatsen we ongeveer om de halve meter. Voor de bekisting gebruik we een waterpas. We laten ook altijd een kleine opening zodat eventueel regenwater zeker weg kan vloeien.

Vervolgens plaatsen we een plastic folie over de bekisting. Daar komt later het stalen wapeningsnet over. De plasticfolie wordt in de tussentijd op zijn plaats gehouden. Het wapeningsnet komt zo'n 3 cm boven de plastic folie te liggen en op minstens diezelfde afstand van de randbekisting.

Tijd om te storten


We voorzien een kwaliteitsvolle betonmix van cement, zand, grind of steenslag en water. We zorgen ervoor dat de betonmortel steeds mooi verdeeld is binnen de bekisting. Het is belangrijk om meteen genoeg beton te mixen, zodat we de plaat in één keer kunnen gieten. We controleren tijdens het proces de bekisting zodat er geen luchtbellen kunnen ontstaan.

Het vers gegoten beton vlak maken gebeurt met een stukadoorslat of een houten balk. Merken we nog ergens kuiltjes op, dan vullen we die ter afwerking op. Tot slot laten we de betonmortel opstijven. Met een plastic bord schuren we de betonplaat op. Bij warme temperaturen voorzien we beneveling om de betonplaat te beschermen tegen de zon. Zo kan het drogingsproces op een optimale manier gebeuren.

Na één dag kan je al lopen en werken op de gegoten plaat, maar je wacht beter enkele dagen. Pas na een kleine 4 weken is het beton volledig uitgehard.

Ben je op zoek naar extra info of wil je graag een betonvloer laten gieten? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.


Meest Recente Posts

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?